Pimpernoot – Staphylea pinnata

Wat een geweldig leuk woord is ‘pimpernoot’. Heerlijk om dat tegen iemand te kunnen zeggen en de reacties aan te horen. Het is ook een erg leuke en mooie aanwinst in het voedselbos. Deze struik kan goed tegen schaduw. Aan zo een twee uur zon op een dag heeft hij al genoeg. Bij mij krijgt hij een plekje onder de Robinia pseudoacacia. Qua grootte wordt hij zo een 2-3 meter hoog en breed. Je hebt ook nog de Staphylea trifolia welke 3-5 meter hoog en breed wordt. De S. pinnata heeft een mooi formaat op mijn stukje grond.

De bloei is in de late lente wanneer er geen sprake meer is van nachtvorst. Vliegen bestuiven de bloemen. De vruchten zien er bijzonder uit, grote opgeblazen zaaddozen. De zaden die erin zitten kan je kraken en zijn tussen september en november te oogsten. De zaden van S. pinnata zijn zo een 1,2 cm dik. S. trifolia heeft zaden van 0,6 cm dikte. Het zijn kleine nootjes die erg hard zijn om te kraken. Zodra ik zelf kan oogsten zal ik daar meer over schijven.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

28 februari 2024
Vorig jaar heb ik geen overzichtsfoto kunnen maken om de groei te laten zien. Op deze foto zie je een verse nieuwe lange scheut en daarvoor een kleinere. Erg fijn om te zien! De nieuwe scheut is al bijna even lang als de langste scheut die er al zat. Ik ben benieuwd wat dit jaar gaat brengen.

5 oktober 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 15 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), bijna één jaar verschil. Dit jaar was een heel erg droog jaar en ik heb nagenoeg geen water kunnen geven. De pimpernoot zag er in de zomer niet zo heel goed uit en kreeg al herfstkleuren. Het blad is kleiner dan vorig jaar. Ik ben benieuwd hoe het volgend jaar gaat.

Overzichtsfoto’s in tijd

11 april 2022
Blijkbaar kan de pimpernoot goed tegen de nachtvorsten van april. De afgelopen twee weken waren guur en koud met veel harde wind. De augurkenstruik, die erg veel op de pimpernoot lijkt qua blad uitloop) en de Chinese mahonie hebben de nieuwe bladuitlopers het van begeven. Die zijn wel kapot gevroren, terwijl de pimpernoot een stuk lager zit en nog mooi fris groen eruit ziet. Nachtvorst is juist laag bij de grond killing. Of de wind was nu juist killing en heeft de pimpernoot daar geen last van gehad omdat hij nog zo klein is? Toch weer wat vragen. Maar daar ga ik de komende jaren antwoord op krijgen!

26 maart 2022
Wauw, wat ontzettend mooi hoe de bladeren van de pimpernoot zich ontvouwen!

14 februari 2022
Wauw! De hele winter zijn deze knoppen mooi gebleven. Stel je eens voor dat je een volwassen struik hiervan hebt staan helemaal bezaaid met dit soort knoppen! Geduld…geduld…heel veel geduld!

26 november 2021
Als het blad eraf is gevallen blijft er niet veel over van de kleine stengeltjes. Ik kan niet wachten tot dit een ferme struik gaat worden. Maar hoe mooi zijn de knoppen op de pimpernoot! Echt een plaatje!

15 oktober 2021
Direct na aankoop heb ik deze geplant. De knoppen in de oksels van de takjes zien er al leuk uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.