Daslook – Allium ursinum

Daslook is een geliefd gewas voor wildplukkers vanwege onder andere zijn heerlijke knoflooksmaak en geneeskrachtige werking. Let wel op vanwege verwisselingsgevaar met de giftige herfststijloos – Colchicum autumnale of het lelietje-van-dalen – Convallaria majalis. Als je de planten kent valt het verwisselingsgevaar wel mee, maar let er toch op als je niet ervaren bent. In het voedselbos is het een goede bodembedekker, maar alleen in de maanden februari tot juni want daarna sterft hij volledig bovengronds af.

De bladeren zijn te oogsten in de maanden maart en april, de bloemknoppen en bloemen van april tot juni, de nog groene zaden in juni (uitgerijpte zaden zijn te drogen om als peperachtige specerij te gebruiken) en de knollen van mei tot februari. Daslook groeit tot rond 30 cm in de hoogte en breedte. Zonlicht tolerantie is 4 tot 5 uur zon per dag en schaduwtoleratie is dat er tamelijk diepe schaduw verdragen wordt als er maar wat indirect zonlicht is. Qua temperaturen kan Daslook wel -29 tot -34 graden aan. De grond moet wel vochtig en humusrijk zijn. Dat wordt vermoedelijk een uitdaging gezien de beginfase waarin mijn voedselbos is zo eind 2022. Maar het is het proberen waard.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

2 maart 2024
Zich blijkbaar niets aantrekkend van de nog nooit eerder zo warme maand februari sinds 1901 laat de daslook zich op dezelfde dag als vorig jaar weer zien.

1 april 2023
Leuk om de ontwikkeling te zien. Binnenkort zal de bloem te zien zijn.

3 maart 2023
De daslook laat zich zien dit jaar. Leuk!

6 december 2022
Vandaag gekocht en direct geplant. Maar wat is dat gek om en ogenschijnlijke lege pot te kopen. Bij daslook klopt dit want hij is al vanaf juni aan het afsterven bovengronds. Toch ben ik heel benieuwd hoe deze in de late winter uit gaat lopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.