Martin Crawford – Praktisch Handboek Voedselbossen

Zonder dat Martin het weet is hij toch wel mijn held van de laatste paar maanden (september 2020). De laatste twee jaar las ik zo nu en dan artikelen over permacultuur, maar ik werd er nooit toe aangezet om praktische stappen te zetten. De informatie die ik las overweldigde mij altijd. Tot ik artikelen las van blogger Remi van Beekum op eigenwijsblij.nl. Eindelijk las ik pragmatische informatie met plantenlijsten en argumenten. Ook schreef Remi een recensie over het boek van Martin Crawford: Praktisch Handboek Voedselbossen. Dat boek heb ik besteld en direct verslonden. Wat een fantastische informatie! Het gaf mij zo een goed gevoel en zoveel energie dat ik er tot op de dag van vandaag dagelijks mee bezig ben. Het boek is absoluut zijn geld waard!

De indexering werkt heel goed van het boek. Zowel op onderwerpen als op de namen van planten zit ik er zelden naast naar waar ik op zoek ben. Naast de enorm uitgebreide en overzichtelijke informatie van meer dan 450 soorten gewassen bespreekt het boek de stappen en uitwerking hoe een voedselbos te ontwerpen en waar rekening mee te houden zoals bijvoorbeeld de ligging horizontaal en verticaal, plantafstanden en windkeringen. De hoofdstukken over het ontwerpen zijn ingedeeld naar de verschillende lagen van het voedselbos. Maar ook zijn er hoofdstukken gewijd aan hoe je de gewassen kan vermeerderen zoals stekken, enten etc. Er worden overzichtelijke tabellen getoond van welk gewas je wanneer wat kan doen om deze te vermeerderen. Ook beschrijft hij hoe je welke zaden kan laten ontkiemen en bespreekt een hoofdstuk hoe je paddenstoelen kan kweken en hoe de paden in je ontwerp mee te nemen. Erg leuk om te lezen en écht praktisch! Ik pak het boek er echter zo vaak bij dat hij na een half jaar intensief gebruik wat scheurschade heeft opgelopen tussen de laatste bladzijde en de kaft. Het is namelijk een groot en zwaar boek.

Wat ik fijn vind aan dit boek is dat Martin wel tabellen laat zien in zijn boek hoeveel een gewas van welke stoffen nodig heeft qua bemesting, maar dat hij vooral vuistregels hanteert. Daardoor hoef je niet veel tijd te stoppen in het berekenen van zaken die in de praktijk toch anders uitpakken en je je kan richten op vuistregels. Maar het is wel leuk om die berekeningen eens uit te voeren en daarin voorziet het boek dus ook qua informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.