Japans hoefblad – Petasites japonicus | Giganteus

Door een e-mail van het inmiddels beroemde restaurant De Nieuwe Winkel werd ik getroffen door de omschrijving wanneer het Japans hoefblad vroeg in het voorjaar bloemen op de grond maakt. “Een gastronomische voorjaarsbode: wanneer het hoefblad bloeit, ontwaakt de natuur.”

Deze bodembedekker staat ook in het boek van Martin Crafword. Hij schrijft er niet heel veel over behalve dat dit gewas diepe schaduw tolereert met indirect zonlicht. Voorkeur qua zonlicht is toch zo een 4-5 uur per dag. De balderen worden behoorlijk groot van zo een 1,5 meter breed. Het gewas zelf groeit tot zeker één meter hoog. Zodra ik zelf ervaring krijg zal ik dit aanpassen indien nodig. Een nieuwe term voor mij is het woord “wortelblad”. Martin omschrijft Japans hoefblad als een grote, robuuste, kruipende Aziatische bosplant met grote wortelbladeren die zich flink kan uitbreiden. Ik zal hem dus in de gaten houden. Het komt op mij over als goed mulchmateriaal en genoeg om eten te bereiden. De stengels worden geoogst als bleekselderij en zo schijnen ze ook te smaken. De bloemen zijn ook eetbaar. Wat bitter volgens Martin en door de Nieuwe Winkel in schijfjes gesneden en gefrituurd in tempurabeslag. Geheel anders dan voeding, maar toch gerelateerd daaraan al is het bij het verlaten van het lichaam las ik een leuk weetje (al dan niet waar) op de website botanischetuinen.nl: “De Japanse naam fuki betekent ‘afveeg’ en duidt op een praktisch en goedkoop gebruik wanneer papier te duur is.” Het mag duidelijk zijn dat lokale naam Fuki is.

Informatie over de cultivar Giganteus heb ik helaas niet. Wat deze anders maakt dan de soort zelf weet ik nog niet.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

11 augustus 2023
De bladeren die zich ontvouwden hebben het zwaar te verduren gekregen want ze werden keer op keer door slakken opgegeten. Toch bleven er langzaam maar gestaag nieuwe bladeren komen tot wat je nu op de foto ziet. Dit blad is nog een kleintje met zijn ongeveer 10 cm doorsnede. Toch al erg leuk om te zien als je door het voedselbos loopt.

26 maart 2023
Inmiddels op zijn retour na een onopvallende bloei. Ik zie nu pas dat de foto niet bijster scherp is. Zowel links als rechts zijn er knoppen zichtbaar geworden die uit de grond beginnen te komen. Indrukwekkend gezicht! Zullen dit de bladeren worden?

4 maart 2023
Langzaam vouwt de bloemknop zich open. Spannend hoe dit eruit gaat zien!

6 februari 2023
Mooi hoor! Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat.

6 december 2022
Vandaag gekocht en direct aangeplant. Wat een ontzettende mooie knop is al zichtbaar. Ik ga dit gewas met grote interesse volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.