De namen van gewassen in het Nederlands zijn soms best verwarrend. Zo is de bloei van incarnaatklaver rood, terwijl rode klaver – Trifolium pratense weer paars is. Dus als iemand roept: “Kijk! Rode klaver!” dan is het maar net welke kennis iemand heeft of dat dan wel klopt, tenzij iemand kleurendoof is of een combinatie daarvan. Lang leve de Latijnse namen. Incarnaatklaver is geen overblijvend gewas maar een eenjarige in tegenstelling tot bijvoorbeeld de rode klaver die wel overblijvend is. Het blad is behaard. Lekker zacht om te zien! In een voedselbos is incarnaatklaver goed te gebruiken als korte termijn oplossing om als bodembedekker of als groenbemester te dienen. De wortels wortelen diep, tot wel 70 centimeter. Het is een vlinderbloemige en dus een stikstofbinder. In een voedselbos wordt dit gewas uiteraard niet voor de zaadvorming ondergeploegd maar laten we netjes staan. Op die manier kan hij zich wellicht uitzaaien. Zodra er vaste planten komen en meer schaduw zal de klaver verdwijnen.
Inzaaien kan van eind april tot eind september. Na half augustus komt de klaver niet meer in bloei en zal in rozetstadium overwinteren. In het voorjaar komt deze klaver snel tot ontwikkeling, en dat heb ik gemerkt! Daarmee is het een goede bodembedekker tegen onkruiden. Ik ben erg benieuwd naar mijn ervaringen qua uitzaaien en bodembedekker. Als bedekker op paden is het niet geschikt omdat de holle stengel makkelijk breekt en na maaien (of breken) niet verder zal groeien.
Op 2 augustus 2020 heb ik als test op een heel armzalig stukje gele zand drie stukken van 1 m2 en één stuk van 2 m2 afgezet om enkele zaden op arme kale grond te testen om te zien wat een goede bodembedekker en groenbemesting zou zijn voor het gele zand stuk waar het voedselbos moet komen. Op één m2 heb ik 8 gram incarnaatklaver ingezaaid. Op dat stuk van 2 m2 heb ik een mix van 8 gram gele mosterd – Sinapsis alba en 4 gram incarnaatklaver ingezaaid.
Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien.
8 juni 2021
De uitgebloeide aren worden hele mooi vossenstaarten. Deze doen mij denken aan de uitgebloeide katjes van sommige wilgen.
20 mei 2021
Incarnaat klaver op zeer arme gele paardrijbak-zand is ruim de helft lager dan in gezondere grond. Ook de aren zijn minder lang en dik. Maar nog steeds prachtig om te zien!
15 mei 2021
Echt heel mooi en groot deze type klaver. De foto hier is incarnaatklaver die ik in de volle grond heb gezaaid van een tuintje. Dit is dus niet dezelfde grond al die van de arme zandgrond van het voedselbos-in-wording-gedeelte. Daarvan binnenkort meer foto’s.
1 mei 2021
Bijzonder om de ontwikkeling van deze klaversoort te zien. Er ontstaat een holle stengel met een flinke aren die enorm mooi gaat worden! De holle stengel ziet er kwetsbaar uit (niet echt goed op de foto te zien) waardoor ik snap dat deze makkelijk kapot te walsen is en aangezien hij niet meer aangroeit praktisch te gebruiken is voor boeren en kwekerijen.
26 maart 2021
Helaas heb ik geen foto’s kunnen vinden van voor de winter hoe het opkwam na het zaaien in augustus 2020. Wel weet ik dat het hele ieliepielie kleine klavertjes waren en ik echt enorm verrast ben hoe groot, dik en behaard (inzoomen!) deze klaver is geworden. Fantastisch! Nu wachten op de bloei.
De groene kleur van het blad is mooi fris om te zien.