De grote bergthee kan ontzettend goed tegen diepe schaduw. Daarom heb ik deze op een mooie donkere plek in het voedselbos gezet. Voorkeur is alsnog veel zon, maar hij doet het bijzonder goed in schaduwrijke delen en blijft dan productief. Het is een redelijk klein gewas, maar voor een bergthee schijnt deze groot te zijn, hence the name. De te verwachten grootte is 1,2 meter hoog en 1,5 meter breed. De plant groeit langzaam, maar worteluitlopers schijnen zo een 30 cm per jaar te groeien. De kweker Arborealis gaf mij als tip om een rijke lulchlaag van bladeren eronder te leggen zodat daarop de worteluitlopers komen en het uitgroeit tot een mooie bol.
De bloei is in de late lente tot in de zomer. De bloemen zijn ontzettend mooi om te zien. De vruchten verschijnen in augustus en september. De smaak ga ik pas beschrijven wanneer ik ze zelf heb kunnen oogsten. Volgens de beschrijvingen smaken ze naar blauwe bessen en worden als erg lekker beschreven. De vruchten zijn na het plukken ongeveer een week houdbaar. Oh ja, hij is wintergroen!
Winterhard zone: -18 tot -23.
Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.
14 april 2024
Voor het eerst een aanzet tot bloei. Leuk om te zien dat er links en rechts nieuwe uitlopers de kop opsteken. Hopelijk kunnen ze dit jaar groter groeien. Ze nemen al een behoorlijk oppervlakte in. Op de laatste foto is te zien hoe mooi zo een uitloper eruit kan zien.
6 februari 2023
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 15 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), bijna 1 jaar en vier maanden verschil.
De grote bergthee heeft een moeilijk jaar achter de rug en er zijn enkele delen afgestorven. Wel zijn de ondergrondse uitlopers flink aan het opkomen en is het midden van het gewas ook wat sterker geworden.
22 september 2022
Op de foto zijn meerdere ondergrondse uitlopers aan de oppervlakte zichtbaar geworden. Het zijn er nu een stuk of zes.
26 november 2021
Erg leuk om te zien dat het plantje groeit. Sommige takjes zijn frisgroen richting omhoog aan het groeien. Mooi meegenomen is de frisse groene kleur in de periode dat van veel bomen en struiken het blad allang af is gevallen. De grote bergthee is dan ook wintergroen.