Dwergkwee – Chaenomeles cathayensis

Het mooie van een dwergkwee is dat deze goed schaduw kan verdragen. Daarmee bedoel ik niet diepe schaduw, maar twee uur volle zon per dag is al voldoende. De bloemen lopen vroeg in de lente uit maar verdragen toch redelijk de vorst waardoor je bijna altijd vruchten kan verwachten. De smaak schijnt ontzettend zuur te zijn. Ik ben erg benieuwd. Je kan er drankjes van maken, maar ook gewoon opeten als je van heel zuur houdt. Daar meer over wanneer ik zelf kan oogsten.

Van Chaenomeles spp heb je verschillende soorten. In dit artikel wordt de C. cathayensis bijgehouden. Die worden ongeveer 3 meter hoog en breed. De C. cathayensis heeft ook grotere vruchten dan de anderen soorten. Deze worden wel rond de 10 cm groot, terwijl de andere zo rond de 3-4 cm zijn. Deze cultivar geeft dus flink grote vruchten! De vruchten rijpen is september en oktober. De bloei is in april en is een plaatje om te zien! Dit gewas heeft overigens flink scherpe doornen aan het einde van sommige takjes.

Winterhard zone: -23 tot -29.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

4 oktober 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 15 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), bijna één jaar verschil. Het was een erg droog jaar en door omstandigheden heb ik weinig tot bijna geen water kunnen geven. Dit gewas kan daar dus goed tegen want er zit meer groei in dan ik had verwacht onder deze omstandigheden en dat het zo een jong plantje nog is.

Overzichtsfoto’s in tijd

16 maart 2022
Het is moeilijk om het via een foto te vangen, maar de nieuwe blaadjes ontvouwen zich fantastisch mooi! Een prachtig fijn zaagtand randje, hele mooie kleuren en de vorm is heel sierlijk en soms wat kronkelig.

Foto aanklikken, inzoomen en genieten!

14 februari 2022
Het is niet helemaal gelukt om de mooie piepkleine blaadjes op te vangen in de foto’s. Wanneer de zon erop schijnt lijken het wel kleine rode diamantjes. Ze fonkelen zo mooi in het licht. In de laatste foto is het nieuw uitlopende blad te zien. Wat mooi hè!

23 januari 2022
Hij heeft wel wat blad laten vallen, maar er zitten nog best wat groene bladeren op. Dit ga ik de volgende jaren in de gaten houden. Leuk om te weten hoe welk gewas omgaat met zijn bladverlies.

26 november 2021
Terwijl de meeste bomen en struiken hun blad hebben laten vallen ziet deze dwergkwee eruit alsof hij wintergroen is. Zover ik weet is hij dat niet. Erg leuk om te weten dat in deze tijden het blad van de dwergkwee er dus nog op zit. Samen met veel herfstolijfwilgen zijn er rond deze tijd toch nog groene struiken te verkennen.

15 oktober 2021
Direct na aankoop geplant. De mulchlaag bestaat uit een laag karton, houtsnippers en daarna pas de bladeren. Het plantje is nog erg klein. Ik ben benieuwd naar de groei.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.