Druif / Wijnstok – Vitis spp

Een wijnstok klinkt een stuk deftiger dan een druif. In Nederland noemen we het volgens mij toch vaker een druif, maar ik hou het vanaf nu bij een wijnstok. Dat is toch veel leuker om te zeggen! Een wijnstok is een enorme klimmer. Klimmers zijn één van die lagen in het voedselbossysteem waardoor je meer opbrengst hebt per vierkante meter. Ontzettend leuk en mooi om te hebben! De Vitis vinifera is de echte wijnstok. Hybriden zijn kruisingen van deze en diverse Amerikaanse en Russische rassen.

Een wijnstok kan wel 30 meter hoog worden! Daarom is een wijnstok één van de weinige gewassen in een voedselbos die wel snoei nodig heeft om hem hanteerbaar te houden. Of je laat hem gewoon gaan wat ook leuk is om te zien wat er gaat gebeuren. Ik heb ooit ergens gelezen dat de vroegere Romeinen een wijnstok in populieren lieten groeien en slaven de boom in stuurden om de druiven te oogsten. De bron hiervan kan ik niet meer herinneren.

Op het moment van schrijven in december 2021 heb ik van mijn familie een wijnstok gekregen. Normaal neem ik geen gewassen aan wanneer niet duidelijk is om welke cultivar het gaat, maar bij deze heb ik een uitzondering gemaakt. Ik weet dus niet of het om een wijnstok gaat of een consumptiedruif. Deze klimmer neemt ook niet zoveel ruimte in en het is mijn eerste klimmer die ik toepas. Pas veel later wil ik klimmers gaan aanplanten want je moet natuurlijk wel een gewas groot genoeg hebben om in te klimmen. Volgens Crawford zijn boek kan het daarom wel 5-8 jaar duren voordat je kan beginnen met het aanplanten van klimmers. Dit is dus een leuk experiment die ik mooi laat klimmen in de Schijnacacia – Robinia pseudoacacia. Die boom staat al bijna vier jaar en groeit ontzettend hard. Met het snoeien van de onderste takken van die boom om hem de lucht in te jagen heb ik al rekening gehouden door op het zuiden een lage horizontale tak te houden waar een klimmer in kan klimmen. De techniek is dat je de klimmer zeker een meter vanaf de stam van de boom waar hij in gaat klimmen aanplant om wortelconcurentie te voorkomen.

Winterhard zone: -23 tot -29.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

4 oktober 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 22 december 2021 (links) en vandaag (rechts), ruim negen maanden verschil.
Wat een prachtig contrast deze vergelijking. Een beginnend winters tafereel tegen een nazomerse setting. De wijnstok heeft niet heel veel gedaan. Het was ook een erg droog jaar en ik heb nagenoeg geen water kunnen geven. Daarnaast is de wijnstok nog erg jong. Ik ben benieuwd naar het volgende seizoen.

Overzichtsfoto’s in tijd

30 april 2022
Echt een heel mooi kleurenpalet en tevreden-gevoel-vormen van de eerste ontvouwende blaadjes.

22 december 2021
Van mijn schoonbroer en zijn vrouw heb ik hun druif of wijnstok gekregen en die lag al een week of twee ingekuild te wachten om in de grond gestopt te worden. Twee dagen geleden heb ik deze aangeplant en van het voorjaar zal ik hem begeleiden zodat hij de schijnacacia in kan groeien om te klimmen.

Vandaag heb ik de mulchlaag van karton met daarop houtsnippers aangebracht op de plek van het plantgat. Door de vorst staat het karton en de houtsnippers allemaal stijf omhoog. Binnenkort zal het wel gaan zakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.