Laurier – Laurus nobilis

De échte laurier! Vaak verward met de ‘laurierhagen’ die in zoveel tuinen te zien zijn als groene haag. Wat wij vaak laurier noemen is eigenlijk de laurierkers – Prunus laurocerasus. En wat echt een laurier is noemen wij vaak keukenlaurier. Op veel sites lees ik dat de Laurus nobilis niet in de winter in je tuin gehouden kan worden. Maar mijn ouders hebben er al een tijdje eentje staan waar ik een paar dagen geleden pas achter kwam en Martin Crawford beschrijft de plant als een gewas welke heel goed past in een voedselbos. De plant is zeer schaduwtolerant, kan 6 meter hoog en breed worden (volgens Arborealis 1,5 tot 2 meter) en is makkelijk struikachtig te houden. Het blad is jaarrond te oogsten. Ik heb hem in de haag gezet om een stukje wintergroene haag te testen. Winterhardheid wordt hij beschreven in de zone -18 tot -23. Het is niet de goedkoopste plant. Maar Arborealis heeft alles groter afgeleverd dan ik besteld heb. Dat is echt prijzenswaardig!

De laurier is tweehuizig, waardoor een plant óf mannelijk is óf vrouwelijk. Ik ben benieuwd of ik dat onderscheid ga zien. Te zijner tijd zal ik mij daarin verdiepen en dit artikel aanpassen.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

4 oktober 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 1 oktober 2021 (links) en vandaag (rechts), nagenoeg één jaar verschil. Dit jaar was een ontzettend droog jaar en ik heb bijna geen water kunnen geven. De laurier planten kunnen de winter al niet aan op deze plek, maar met zo een droog jaar in het groeiseizoen erbij had ik ook niet meer kunnen verwachten dan wat je nu op de overzichtsfoto ziet. Een beetje triest. Maar ze zijn niet dood en ik kan voor persoonlijk gebruik nog steeds genoeg blad plukken, als ik dat nodig zou hebben. Op dit moment lukt het nog niet om er gebruik van te maken, maar dat gaat nog komen.

Overzichtsfoto’s in tijd

22 december 2021
Van mijn schoonbroer en zijn vrouw heb ik hun laurier gekregen en die lag al een week of twee ingekuild te wachten om in de grond gestopt te worden. Twee dagen geleden heb ik deze plant op de plaats gezet waar de dode laurier stond, tussen de twee andere gezonde laurier planten. Het blad ziet er toch iets anders uit. Er zit een kaartje bij, dus ik ga dat in de gaten houden de komende tijd want zover ik weet bestaan er geen cultivars van de laurier.

Vandaag heb ik de mulchlaag van karton met daarop houtsnippers aangebracht op de plek van het plantgat. Door de vorst staat dit allemaal stijf omhoog. Binnenkort zal het wel gaan zakken.

Als laatste nog een prachtige foto van met rijp bekleedde bladeren. Zo mooi!

1 oktober 2021
Nogmaals een overzichtsfoto, maar deze keer net nadat de mulchlaag opnieuw is aangebracht. Op die manier zijn de gewassen beter te zien nu zij nog wat kleiner zijn. Leuk voor de vergelijkingen in de toekomst!


De overzichtsfoto’s laten het verschil zien tussen half november 2020 en 1 oktober 2021, bijna 11 maanden en bijna vier seizoenen verder.

Overzichtsfoto’s in tijd

8 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen half november 2020 en 8 september 2021, bijna 10 maanden en ruim drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is

Hieronder heb je misschien gelezen dat alle drie de planten dood leken na de strenge winter, maar twee hebben het gered en zijn wat teruggekomen. Ik ben benieuwd wat de komende winter gaat doen.

Overzichtsfoto’s in tijd

10 juni 2021
Vanuit de stam en enkele lage takjes lopen er twee van de drie zichtbaar opnieuw uit. Één van die twee heeft zelfs enkele cm’s een groene stam vanuit de bodem.

6 mei 2021
Veel barre winters hebben we niet meer in Nederland, maar afgelopen periode hebben we wel -15 nachtvorst gehad en veel lange koude periodes met harde wind. De drie laurier planten die ik heb staan stonden vol in de wind omdat ze als haag dienen. Zoals je ziet lijken ze volledig afgestorven. Of toch niet? Op de tweede foto zie je een groen takje. Hopelijk komen ze er bovenop. Bij twee van de drie zie ik zo een klein groen takje aan de basis. Voorlopig laat ik ze met rust en snoei niet het bruine weg.

De laurier bij mijn ouders, die al een echte struik is, is ook deels bruin geworden maar heeft aanzienlijk meer groene plekken.

8 januari 2021
De middelste laurier zag ik ineens twee opvallende bloemknopjes die ik eerder niet gezien had. Erg mooi om die roze gloed te zien. Ik weet niet hoe deze bloesem eruit ziet. Van appels weet ik wel dat de bloesemknop ook vaak roze achtig is, maar de bloem zelf wit. Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Het is mij niet bekend wanneer deze hoort te bloeien in ons klimaat. Van de vier bekende bloemetjes in knop, de rechtse foto, heb ik ook een foto gemaakt om te vergelijken met de vorige keer.

18 november 2020
Drie laurierplanten geplant links van de emmer waarvan eentje zelfs bloemknopjes heeft!
De mulchlaag moet nog komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.