Hazelaar – Corylus spp | Kentish Cob

Verderop mijn perceel staat al een oude hazelaar. Volgens mij de gewone inheemse. Omdat mijn passie voor natuur nog maar een paar jaar geleden is ontstaan heb ik nog maar drie seizoenen bewust meegemaakt van die inheemse variant terwijl ik er al 12 jaar woon en de hazelaar al die tijd een hazelaar was zonder dat ik dat besefte. Die inheemse heb ik veel last van de hazelnootboorder, alhoewel dat dit jaar 2020 veel minder was. Een hazelaar schijnt met kruisbestuiving productiever te zijn dus plant ik er nog een hazelaar bij. Ze staan wel zo een 40 meter uit elkaar dus of de kruisbestuiving dan nog werkt weet ik niet. Er zijn cultivars waar de hazelnootboorder minder makkelijk in de vrucht komt, maar welke dat zijn ben ik kwijtgeraakt in mijn zoektocht. Op een gegeven moment had ik de juiste cultivar gevonden tegen de hazelnootboorder, een hele goede smaak van de noten en het vlies dat makkelijk loslaat en ziektebestendig: de Halle’sche Riesen. Lees dit artikel voor heel veel informatie over Hazelaars: https://edepot.wur.nl/259320. Op het moment van bestellen was de Halle’sche Riesen niet meer te verkrijgen en heb ik zonder verder onderzoek de Kentisch Cob gekocht. Vooral omdat ik het artikel kwijt was geraakt die ik net opschreef en een lichte frustratie voelde dat ik eindelijk kon bestellen en de resultaten van mijn onderzoek kwijt was. Maar ook hierin telt dat ik niet moet streven naar perfectie. De smaak van Kentisch Cob schijnt minder te zijn dan die van Halle’sche Riesen, maar over smaak valt niet te twisten. Of ik merk het verschil misschien niet eens. Of Kentisch Cob doet het beter bij mij door weet ik veel welke omstandigheden. Ach, wat telt is de reis. En die gaat leuk worden!

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

6 februari 2023
De roze punkertjes zijn alweer zichtbaar. De afgelopen twee jaar kwamen ze pas rond eind februari. Het jaar 2021 was veel kouder dan 2022 rond deze tijd en toch bloeiden zij toen behoorlijk rond dezelfde datum. Maar nu bloeien ze vroeger. Erg interessant om de jaren met elkaar te vergelijken. Er zijn zoveel factoren die er toe doen!

Leuk om nog even terug te kijken op een foto van 8 februari toen er ontzettend veel sneeuw lag rond deze tijd van het jaar!

29 september 2022
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen 8 september 2021 (links) en vandaag (rechts), één jaar en drie weken verschil.

Het perspectief van de foto heb ik vanuit een andere kant moeten nemen om de grond te respecteren en niet te betreden. De foto van nu is vanuit het pad genomen.

Overzichtfoto’s in tijd

28 februari 2022
Een paar dagen geleden zag ik ze al bloeien. De roze punkertjes zijn ook zo moeilijk om te zien, zo klein! Deze hazelaar staat ook niet op een plek langs het pad, waardoor ik er ook niet vaak langs kan om de grond niet teveel te betreden.

Leuk detail is dat de bloei van vorig jaar omstreeks dezelfde tijd is, terwijl andere gewassen vorig jaar 2-3 weken later waren door de koude periode toen.

15 november 2021
De katjes hangen alweer klaar voor het begin van het nieuwe jaar ergens eind februari 2022. De knopjes waar de bijzonder kleine punker-bloemetjes dan uit komen zijn ook al goed zichtbaar. Helemaal klaar om aan het eind van de winter los te barsten onder de juiste omstandigheden. Leuk vooruitzicht!

28 september 2021
Het nootje op de foto vond ik toevallig op de grond een dag na de vorige post, 19 september. Uit één van de twee gevallen hazelnoten waarvan de ‘jasjes’ zichtbaar waren zat dus nog een noot. Erg ondoordacht dat ik dat niet had gecontroleerd. Binnenkort zal ik deze noot kraken en proeven.

18 september 2021
De inheemse hazelaar laat al volop bruin ontwikkelde hazelnoten zien. De Kentish Cob ziet er wat treurig uit. De noten die er hingen kan ik niet meer vinden. Wat er wel nog hangt ziet er niet goed uit. Maar niet getreurd! Er moet nog veel gebeuren eer de omstandigheden goed zijn in mijn voedselbos. En je kan mindere jaren hebben per soort gewas en tegelijk goede jaren hebben voor heel wat andere gewassen. Een mooie risicospreiding. En alles is nog jong bij mij. Leuk om te zien dat de knoppen en katjes voor volgend voorjaar al aanwezig zijn.

Na wat rondhangen en genieten van alles om mij heen zag ik ineens een klein trosje hazelnoten op de grond liggen.

8 september 2021
Overzichtsfoto’s om het verschil te zien tussen half november 2020 en 8 september 2021, een kleine 10 maanden en ruim drie seizoenen verder. Volgend jaar wil ik echt per jaar een vergelijking posten omdat het verschil dan beter is te zien wanneer het gewas in blad is.

Overzichtsfoto’s in tijd

5 juli 2021
Er waren toch echt heel wat bloemetjes, maar ik zie maar twee vruchten hangen. Mooi hè dat subtiele lichtere groen met die zachte hazelnoot erin. Een soft begin! Dit is het moment dat de beruchte hazelnootboorder zich in de hazelnoot kan boren. Sommige selecties hebben in deze periode een hardere schil van de beginnende hazelnoot waardoor de hazelnootboorder er moeilijker of helemaal niet in komt.

correctie: na beter kijken hingen er een rond de 6 hazelnoten dacht ik mij te herinneren.

20 april 2021
Heerlijk zacht weertje vandaag met 18 graden en windkracht 2 op schaal van Beaufort. En dat na weer twee weken van flinke kou in april en nachten achtereen met nachtvorst. Deze hazelaar ontpopt zich steeds meer en is een plaatje om naar te kijken.

3 april 2021
Ik moet zeggen dat het uitlopen van het blad van deze cultivar anders verloopt dan de inheemse die ik heb staan en de twee hazelaars die bij mijn ouders in de tuin staan. Normaal is het zo een ontploffend bolletje van fluffy-stuff als de blaadjes gaan uitlopen. Ik ben benieuwd of dat door de leeftijd of door deze selectie komt. De komende jaren zal het mij leren.

1 maart 2021
Toch nog even een fotootje van dit kleine punkertje. Het is zo een grappig onopvallend bloemetje! Nu in volle pracht! Het heeft ook wel wat weg van een zeeanemoon, vind je niet?

21 februari 2021
Oh yes! Ze beginnen te bloeien! Die kleine roze pluimpjes zijn de bloemetjes. Als je er niet naartoe loopt om de boom goed te bekijken zie je de bloei niet en is je kans voor dit jaar bekeken. Ze worden nog ietsjepietsje groter. Vroeger wist ik helemaal niet dat de hazelaar zo bloeit. Zo leuk!

8 februari 2021
Als je door het ‘pad’ kijkt parallel aan de takkenril zie je de hazelaar achteraan. De sneeuwjacht heeft volop sneeuw achtergelaten in het voedselbos. Ik heb het nog niet kunnen opmeten omdat het er zo mooit uitziet en ik dat niet wil verstoren, maar ik schat dat deze heuvel van sneeuw zo een 80 cm hoog is. En dat deken ligt over bijna heel dit gedeelte van het voedselbos. Dat wordt interessant als de dooi gaat beginnen! De greppels rondom mijn perceel zijn volgesneeuwd. Ook de greppels van drie meter breed en 1,5 meter diep.

18 november 2020
Een paar dagen geleden geplant. De berk ernaast (vier jaar oud) gaat ooit weg, maar nu geeft die mooi schaduw waar het nodig is en zorgen de blaadjes voor een mulchlaag. De berk moet dan wel afgezaagd worden om de wortels van de hazelaar niet te beschadigen. En stompjes zijn goed voor het voedselbos.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.