Mierikswortel – Armoracia rusticana

De wasabi die je bij je sushi eet is meestal gemaakt van mierikswortel en niet van de echte wasabia japonica die vele malen lekkerder is. Echte wasabi heb ik helaas nog niet eerder geproefd, maar die gemaakt van mierikswortel is toch al heel erg smakelijk. De wortel, geoogst in de winter, wordt geraspt en daarmee heb je een scherpe mosterdachtige kruid om te gebruiken. Wanneer je deze raspt ga je net zoals met uien snijden flink tranen. Het geraspte is niet te bewaren omdat de kwaliteit snel achteruit gaat na het raspen. Direct gebruiken dus! Het blad is ook eetbaar, maar rauw te taai. Advies is om de jonge bladeren lichtjes te stomen. De grote bladeren zijn ook prima materiaal om als mulch te gebruiken.

Mierikswortel kan ik de volle zon gezet worden en verdraagt lichte schaduw. Zo een 4-5 uur zon per dag is voldoende. In de winter sterft mierikswortel bovengrond af. De wortel kan temperaturen van -23 tot -29 aan. Dit gewas schijnt nogal te woekeren. Ieder stukje wortel wat achterblijft groeit weer uit tot een polvormend gewas. Het gewas wordt zo een 60-100 cm hoog. Ik heb hem vrij laat aangeplant, begin maart, en de wortel was al uitgelopen. Doorgaans plant je stukjes wortel in de winter.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

4 maart 2022
Vandaag aangeplant. Totaal onverwacht adhoc bij de Welkoop gekocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.