Krokus – Crocus spp

Er zijn ontzettend veel soorten krokussen. Kijk maar op Wikipedia. Een paar jaar geleden heb ik via een imker 2.500 bollen gekocht van krokussen die verwilderen. Je hebt namelijk verschillende soorten bollen: eenjarige, meerjarige en verwilderende. Ik had dacht ik vier of vijf verschillende soorten bollen in soort, kleur en grootte. Aangestuurd door OCD heb ik ze wekenlang stuk voor stuk op de juiste diepte, onderlinge afstand en het puntje omhoog in de grond gestopt. Echt een hele fijne rustgevende bezigheid vond ik. Dat duurde alleen zo lang dat ik in tijdnood kwam en op een gegeven moment liepen de laatste paar honderd bollen al uit. Toen ik nog verder in tijdnood kwam heb ik een paar kuilen gegraven en alle resterende bollen erin gedumpt. Helaas weet ik niet welke soorten en cultivars ik heb.

Ik moet zeggen dat de krokussen een genot in de tuin zijn. Het is prachtig om te zien hoe sterk de eerste groene punten zijn die door zoveel dingen heen kunnen groeien! Zelfs in een berg zand die ik ooit gestort had op een plek waar bollen in de grond zitten kwamen de krokussen ineens tevoorschijn. Ze moesten daardoor zo een 20 cm extra groeien, maar deden dat wel. In het vroege voorjaar, of de late winter is het zo mooi om de vrolijke kleuren van de krokussen te zien. En als het zonnetje begint te schijnen vliegen de honingbijen, hommels en andere wilde bijen volop op de krokussen. Echt genieten!

De reden waarom ik de krokussen in het voedselbos heb staan is diversiteit, bijenvoer en simpelweg om ervan te genieten.

Ik twijfel of ik de krokussen wel onder de categorie Overblijvende gewassen moet plaatsen, want je hebt bijvoorbeeld ook eenjarige krokussen. Omdat ik voor verwilderingsbollen heb gekozen heb ik er vrede mee. Als ik een categorie Bollen maak, moet ik dan ook knollen meenemen? En wat als ik bollen in de moestuin meeneem als eenjarige? Dan hebben ze een dubbele categorie qua toepassing. Bollen en knollen is ook meer een laag in een voedselbos en dan moet ik voor de andere lagen ook categorieën maken. Nee, het is goed zo.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien.

6 februari 2023
Wat een cadeau om langs te lopen! Een bosje krokussen met paddestoelen ernaast en mooie bladeren eromheen en uitlopende weegbree (smalle wegbree denk ik zo te zien).

Inmiddels bloeien de paarse krokussen ook al.

10 maart 2022
Wat dit jaar opvalt is dat de krokussen voor het eerst als trosjes bij elkaar verschijnen. Zal dit het verwilderen zijn dat ze bedoelen?

28 januari 2022
Het blijft zo mooi om even stil te staan bij deze bekende subtiele schoonheid die her en der uit de grond tevoorschijn komen. Echt de moeite waard om even door je knieën te gaan en eens heel goed te kijken naar prachtige kleuren en tekeningen op de voor velen zo afgezaagde krokussen.

22 januari 2022
Wat leuk! De eerste bloem van een krokus heeft zich laten zien! Vorig jaar was dit op 31 januari 2021, maar toen was de bloem al meer open en echt een spektakel om te zien. De andere krokussen laten nog geen bloem zien, maar zijn wel al heel ver uit de grond met hun smalle bladeren.

19 december 2021
De laatste paar dagen was ik al intens aan het zoeken of de eerste krokussen zich al zouden laten zien. Maar niet elk jaar verschijnen ze in december, vaak ook pas in januari. Tot ik gisteren ineens een paar groene stevige punkertjes met hun koppie boven het maaiveld zag uitsteken! Heerlijk om ze weer te zien. Ze brengen zoveel vrolijkheid over een tijdje! Ik ben benieuwd wanneer de eerste bloei gaat zijn. Het vorige seizoen was dat op 31 januari 2021.

1 maart 2021
Deze witte en grotere krokussen komen altijd wat later op dan de andere krokussen. Maar wat prachtig toch weer om te zien. De mooie ovale vorm van de linker krokus die nog dicht zit ziet er zo mooi uit! En de paarse verticale streep onderaan in de steel van de krokus ziet er zo subtiel uit, maar wat voegt dat juist enorm veel toe aan de pracht van deze bloem!

De bijtjes vliegen er vrolijk op los.

20 februari 2021
De eerste warme dag van 15 graden na vorige week ’s nachts -15 graden vorst te hebben gehad. Bij de takkenril ligt zelfs nog een hoopje sneeuw terwijl het al dagen dooit met 8-9 graden. De bijen vliegen volop en bezoeken alle krokussen die in bloei staan. Er zijn nog krokussen die opkomen maar wat er bloeit is al prachtig! Ik heb het idee, maar kan het niet staven, dat de krokussen nu meer in bosjes bloeien wat zou betekenen dat ze aan het verwilderen zijn. Dat is goed!

31 januari 2021
De eerste twee bloeien dit jaar! Wat een cadeau en wat mooi met de zon erop. Neem de tijd en zoom eens in op de foto’s om te zien hoe mooi zo een krokus is.

20 januari 2021
De krokussen komen mooi door de in november/december gelegde mulchlaag heen. Ik moet zeggen dat ze niet echt opvallen door deze laag. Op sommige ben ik al gaan staan, maar die veerden netjes terug. Toch opletten geblazen! De laatste twee jaren kwamen de krokussen in december al op. Dat is nu dit jaar toch echt anders. Alhoewel ik begrepen heb dat zoals het nu gaat meer gangbaar is. Zo zie je maar dat de natuur gewoon op tijd is wanneer het de tijd ervoor is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.