Andoorn – Stachys affinis

Andoorn is een Aziatisch knolgewas. Een plant maakt in de herfst meerdere knolletjes aan waardoor de plant zich verspreid. Deze knolletjes kan je oogsten in de winter. Je kan ze rauw eten, lichtjes koken of roosteren. Wanneer ik mijn eerste knolletjes proef zal ik de smaak en beleving beschrijven. Martin omschrijft de smaak als appel en peper. Ik ben zeer benieuwd. De knollen zien er fantastisch uit! Google maar, of wacht op mijn eerste foto’s in dit artikel. Dit gewas groeit overal goed, maar in vruchtbare grond is de opbrengst groter.

Dit gewas wordt een kleine halve meter hoog en verspreid zich als een deken over de grond. Er is voorkeur voor volle zon terwijl de schaduwtolerantie zo een 4-5 uur zon per dag is. Winterhardheid is zo een -23 tot -29 graden.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

6 december 2022
Vandaag gekocht en aangeplant. De verleiding was groot om de knolletjes te bekijken, maar ik heb mij ingehouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.