Nieuw-Zeelandse vlas – Phormium tenax

Dit is een leuke plant in het voedselbos omdat hij dienst gaat doen als bindmateriaal en valt op door zijn bijzondere bladeren. Volgens Martin Crawford is dit de beste leverancier qua bindmateriaal dan hij ooit heeft gevonden. De lange bladeren van 1 – 1,5 meter worden afgesneden en gesplitst waardoor het als bindtouw gebruikt kan worden. Ik ben erg benieuwd hoe dit werkt. Als ik in de tuin dingen wil vastmaken was dat vroeger altijd iets van plastic, of touw die niet voorhanden is omdat het rolletje altijd kwijt is. Deze Phormium tenax is wintergroen en daardoor altijd aanwezig! Ik heb geen ervaring hoe lang het bindtouw goed blijft. Touwtjes gaan vaak maar één seizoen mee waardoor mijn verwachting is dat deze vlas mij echt gaat helpen om bijvoorbeeld een zonnebloem aan te binden, of een klimmer te begeleiden naar een horizontale tak. Zo leuk!

De bloei van Nieuw-Zeelandse vlas is heel mooi. De bijen zijn zot op de rijkelijk vloeiende nectar. Deze plant schijnt 2,5 meter hoog en 3 meter breed te worden. De bloempluimen kunnen tot vier meter hoog reiken! Dat zijn dan bloemstengels van 1,5 meter hoog. De plaatjes op internet liegen er niet om. Zo fantastisch mooi!

Ik heb deze vlas geplaatst in Haag Links. Qua omschrijvingen te vinden op internet zou ik dit gewas nooit in een haag plaatsen, maar Martin Crawford geeft aan dat hij ze ook gebruikt voor in de windkering. De bladeren maken dan met harde wind wel herrie omdat ze tegen elkaar aan klapperen. De plant kan volgens het boek van Martin tegen een vorst van -12 tot -18. Dat is best een risico in ons klimaat ook al is het de laatste jaren warmer dan wij gewend zijn waardoor het mij verbaasd dat hij in de windkering kan.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

23 mei 2021
Dat ziet er behoorlijk doods uit. Zonde! Maar ik blijf geduld hebben en wachten of er uit de wortels nieuwe scheuten ontstaan. Het is een koud voorjaar en veel planten komen erg laat op met groene knoppen. Dus wie weet komt deze nog goed.

Update 11 maart 2022
De vlas is niet meer opgekomen en heb ik verwijderd. Ik zou het nog een keer kunnen proberen met een nieuwe plant, maar ik denk dat het op mijn plek beter is om de vlas aan te planten wanneer het voedselbos wat meer gegroeid is en voor beschutting zorgt. Één keer falen zegt niet zo heel veel, het vlas-gewas was een levend organisme en die kan ook dood gaan door andere omstandigheden. In de komende jaren zal ik er weer eentje aanplanten.

28 februari 2021
Deze plant heeft duidelijk last gehad van de strenge vorst die we hebben gehad. Een week flink koud met een nachtvorst van -15 en meerdere dagen flink koud. Dat in combinatie met net aangeplant zijn en flink in de wind staan is niet de beste start voor dit gewas. Hopelijk loopt hij opnieuw uit en heeft de mulch wat bescherming geboden.

19 december 2020
Gisteren de plant opgehaald. Hij zat enorm klem in de pot door de hoeveelheid wortels. Het levert wel hele mooie plaatjes op. Het is de moeite waard om de foto’s aan te klikken voor de hogere resolutie. Geniet van de wereld die je normaal niet ziet. Het lijkt wel sci-fi!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.