Gewone berenklauw – Heracleum sphondylium

Een berenklauw in je tuin! Dat is toch gevaarlijk? Nee, de gewone berenklauw is veel minder heftig dan de reuzenberenklauw. Deze laatste heeft ervoor gezorgd dat de gewone berenklauw gewantrouwd wordt. De reuzenberenklauw kan heftige brandblaren veroorzaken bij aanraking met het sap. Die blaren verschijnen wanneer die plek in contact komt met zonlicht. Het sap zorgt ervoor dat je huid overgevoelig voor zonlicht wordt. Een berenklauw is een schermbloemige en schermbloemigen hebben de eigenschap om mensen die er gevoelig voor zijn alsnog huidirritaties te geven. Dus ook met de gewone berenklauw moet je wel voorzichtig zijn als je niet weet hoe je erop reageert. Als je er gevoelig voor bent schijnt de gewone berenklauw niet zo een heftige reactie als de reuzenberenklauw te geven.

De gewone berenklauw komt in Nederland als wilde plant voor, maar ze worden ook in tuinen en voedselbossen aangeplant. Het is een veelzijdige plant. Van april tot mei kan je de bladeren oogsten, van mei tot augustus de bladstengels waarvan je de dikkere vezels verwijderd. De bladeren en de bladstengels kan je rauw eten of als een spinazie bereiden. Er zijn veel toepassingen op internet en in boeken te vinden. De bloemknoppen zijn te gebruiken van mei tot augustus en zijn als een soort broccoli te bereiden of rauw fijngesneden in salades te verwerken. Onrijpe groene zaden zijn van augustus tot oktober als specerij te gebruiken en schijnen naar kardemom te smaken. Ik ken kardemon niet, maar wel de zaden van de gewone berenklauw. Ik zou dus zeggen dat de kardemon naar gewone berenklauw smaakt haha. De wortels zijn te oogsten van september tot maart en schijnen naar zoete wortels te smaken en licht scherp te zijn. Behalve het zaad heb ik voor de overige delen nog geen eigen ervaringen opgedaan. Zodra die er komen zal ik dit artikel aanpassen.

De plant zelf staat ook bekend om zijn vele geneeskrachtige werkingen. De beschrijvingen van die geneeskrachtige werkingen laat ik aan het boek Eetbare Wilde Planten over. Heb je interesse dan kan ik je zeker aanraden om het boek zelf aan te schaffen. Of stuur mij een bericht bij een specifieke vraag.

In diverse omschrijvingen lees ik dat de gewone berenklauw meerjarig of tweejarig is. Ik zal erachter gaan komen wat het geval is. Tweejarigen zijn soms door omstandigheden ook meerjarig, wellicht dat daar de verwarring vandaan komt. Hoe dan ook zal deze zichzelf moeten uitzaaien om als overblijvend gewas in een voedselbos te gebruiken. Dat zal dan ook geen probleem zijn in een voedselbos die überhaupt niet leeg wordt geoogst.

Klik op een foto voor een betere weergave en zoom daarna in om meer details te kunnen zien. Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie.

11 december 2021
Vandaag enkele zaden her en der in de grond gestopt. Ik heb er 200 besteld bij Vreeken’s zaden dus genoeg om te proberen op verschillende plekken. Als je ze in het najaar of winter zaait komt de kou van de winter eroverheen zodat ze in het voorjaar op het juiste moment gaan ontkiemen.

3 gedachten over “Gewone berenklauw – Heracleum sphondylium”

  1. Dag Bastiaan,
    dank je voor dit artikel, maar eet u ook of de grote berenklauw eetbaar is, zoals de gewone? Ik heb wat zaadjes van de grote berenklauw, maar nog niet gezaaid. Ook bedankt voor de reactie op mijn vraag van de vlier. Ik was vergeten waar ik uw blog kon vinden, anders had ik eerder gereageerd …
    Maar bij de vlier heeft u ergens kunnen kopen. Is het mogelijk dat u ons het adres daarvan geeft?
    De opbouw gaat leuk, we hebben alleen een “piep” klein tuintje, en we hopen dat het gaat wel lukken om er van rond te komen. Leuke blog, en ik kom zeker vaker langs. Met vriendelijke groet, Boaz.

    1. Hallo Boaz, leuk dat je het blog weer gevonden hebt en er van kunt genieten!
      Of de reuzenberenklauw ook eetbaar is weet ik niet. Niet dat ik met een vingertje wil wijzen, maar pas wel op met de zaden van de reuzenberenklauw omdat (per ongeluk) verspreiding strafbaar is. Zie voor meer informatie https://www.nvwa.nl/onderwerpen/invasieve-exoten/unielijst-invasieve-exoten en download daar de pdf van de reuzenberenklauw.
      De vlier heb ik gekocht bij kwekerij Arborealis: https://www.arborealis.nl/.
      Succes met jullie tuintje!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.